0

30-40% от откраднатите пари от строителството на магистрала „Хемус“ са се насочвали към партия ГЕРБ. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков след разпита му в Софийската градска прокуратура. 

По думите му между 50 и 80 милиона лева са били превеждани авансово на фирми, които са се представяли за строители. 

„Данните, с които се разполага, са от 2018 - 2019 г. до началото на миналата година. Говорим за лот 5, с който Прокуратурата главно се занимава, но не обръща внимание на няколко други материала, които са били обект на проверка в друга наша служба, приключени са и са изпратени на Прокуратурата със становище да започне досъдебно производство. До момента нямаме отговор дали е взето решение по този въпрос и какво е то", допълни вътрешният министър. 

"Нямам никакви притеснения да се явява в прокуратурата и да кажа, каквото знам – а именно, че не всички пари от средствата за отделни лотове са отивали за самото строителство", каза още той.

Припомняме, че преди няколко дни от Софийската градска прокуратура обявиха, че ще извикат вътрешния министър на разпит. Поводът е негово интервю пред БНР, в което казва, че за него не е тайна къде са отишли изчезналите пари. 

Малко по-късно от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще съдят Рашков. 

"За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си! Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев", посочиха от ГЕРБ.