0

Р азгневена жена на възраст изяде разписката от машината минути след като е упражнила правото си на глас в 9-а френска езикова гимназия в столицата. По този начин тя е изразила протеста си срещу това, че членовете на комисията не й позволили да гласува повторно.

При първото си заставане пред машината жената е допуснала грешка и затова е поискала да гласува отново. Втора карта обаче й била отказана. Това я разгневило и тя побегнала заедно с разписката. Член от комисията се е затичал след нея с молба да се подпише в протокола, да пусне разписката в кутията и да си вземе личната карта. Но тя не спряла. Полицаите успели да я задържат при напускане на Френската гимназия. Пред органите на реда възрастната жена сдъвкала и преглътнала хартиения отрязък. Въпреки това обаче от ЦИК обявиха, че нейният глас ще бъде зачетен. В полето срещу името й написаха – „изяде разписката“.

Междувременно става ясно, че в много секции все пак са били предоставяни карти за повторно гласуване, защото избирателите са сгрешили или са пропуснали да посочат, че ще упражнят правото си на глас и за президент, и за парламент. „На много места в 23-ти РИК в София например са давали повече от една карта за гласуване след скандали с разгневени избиратели. Това е абсолютно недопустимо“, обясни в хода на изборния ден говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Любопитен е и казусът със секретаря на една от секциите в Хасково. Той бил сменен незабавно, след като станало ясно, че живее на семейни начела с кандидат за депутат. А на председателя на комисията в с. Пчелари било наредено да преустанови порочната практика да помага на избирателите пред машините.

Комични случки има и от Пловдив. Там припряни гласоподаватели пък са блокирали машините в няколко секции. Те са се опитали да издърпат бележките, преди да излязат напълно, вместо да изчакат няколко секунди процесът да завърши изцяло. Проблемът е, че при дърпане на разписката хартията се намачква и се налага лентата да се сменя. А това е довело до забавяне на изборния процес, струпване на хора и размяната на обиди.

В същото време политическите застъпници в избирателната секция в Пловдивско ръкопляскали и писали „отличен“ на възрастна жена, която търпеливо и без грешка е дала своя машинен вот. Пенсионерката предварително изчела инструкциите, а внуците й помогнали да тренира как се работи с машината на сайта на ЦИК.

Похвали получи и 83-годишна жена от столичния квартал „Гео Милев“. Тя е успяла да гласува само за 28 секунди, след като предварително е изгледала рекламния клип на ЦИК, излъчван през последните седмици по телевизиите. Политическите застъпници в нейната секция разказаха, че за пръв път виждат такова експресно гласуване, и то от човек в пенсионна възраст.

Мъж и жена от Айтос - на 102 години, пък са се оказала едни от най-възрастните гласоподаватели. Те не са пропускали нито веднъж изборите в България. Възрастната двойка отново е отишла до урните, съобщиха от районната избирателна комисия в Бургас, без да дават подробности дали са гласували с хартиена бюлетина или на машина.