0

К лючов ден в политическия живот на страната. Шест месеца след като "Продължаваме промяната" спечели изборите и създаде коалиционен кабинет заедно с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", в Народното събрание се обсъжда вот на недоверие към правителството. Той беше внесен от ГЕРБ заради провал във финансовата и икономическата политика на страната. 

"Днешния ден е изключително важен за България и ще определят посоката, по която ще тръгне страната ни. Призовавам всеки един от нас в тази зала да дадем добър пример, да покажем че демокрацията е жива. Нека проявим уважение въпреки различията си. Нека аргументите да победят политиканството. Нека да докажем, че в тази зала има почтени хора". Това заяви председателстващият Мирослав Иванов в началото на заседанието.  Той предупреди всеки да се разграничи от езика на омразата и физически контакт и сблъсъци.

Пръв за декларация пред трибуната застана Станислав Балабанов от ИТН. "Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството, са качества, които трябва да са подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията е редно да се опрем единствено на фактите, за да може българското общество да си създадат собствената си теза. Всеки един от нас в тази сграда е изпратен да служи на обществото. Напоследък като говорим свободно и се придържаме към фактите, сме част от мафията. Изведнъж и президентът от вчера също е част от мафията, изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли - защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията".

"Тези днес, които стоят на последния ред (независимите депутати, отцепили се от ИТН - бел. ред.), предадоха България, а не Слави Трифонов, мен, Тошко Йорданов или останалите", посочи той. "Няма нищо по-велико, когато си на страна на истината", завърши Балабанов.

Парламентарната математика засега сочи успех на опозиционния блок, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", които напуснаха коалицията и заявиха, че ще гласуват срещу правителството на Кирил Петков.

Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета "Петков" заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът.

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. В случай, че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори. Решителният ден е утре, когато вотът ще бъде гласуван.