0

Ш ест месеца след идването на власт на кабинета „Петков” настъпиха мощни трусове в четворната коалиция. Лидерът на „Има такъв народ” изтегли депутатите си от управлението. Официалният повод – актуализацията на бюджета и парите на държавата. Реалната причина, според премиера Кирил Петков, е номинацията на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. От БСП и ДБ признаха, че са изненадани от решението на вече бившите си партньори, но заявиха, че ще продължат подкрепата си за коалицията, защото по думите им хората нямат нужда от избори точно в този момент. Очевидно разковничето в тази ситуация е "Възраждане" и дали те ще подкрепят кабинета на Петков. 

В днешния редовен парламентарен ден не закъсняха и политическите реакции за разразилата се буря. 

От „Демократична България” ще търсят начин конструктивно управлението да бъде укрепено. Това каза депутатът от ДБ Атанас Атанасов след излизането на ИТН от коалицията. „Каквото и да ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари”, отбеляза той. „В тази тежка ситуация на война и на икономически предизвикателства е безотговорно да оставим държавата без управление”, е неговото мнение.

Дали Бойко Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ, Атанасов каза: „Той има качества за тази позиция, доказал го е от годините. Ще го предложим и ще видим дали ще бъде избран. Според него трябва да бъде направено всичко необходимо да бъдат предотвратени избори.

От ИТН посочиха, че мостовете между „Има такъв народ” и останалите коалиционни партньори не са прекъснати, особено с частта извън ПП. Това коментира Любомир Каримански, който поясни, че ще подкрепят бюджета в социалната политика. 

По-рано пък Ива Митева заяви, пред Нова телевизия, че предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент. Според нея трябва да се опита да се състави нов кабинет. „Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо”, отбеляза тя. В случай че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на „Продължаваме Промяната”.

"На Кирчо лъжеца и на Асен крадеца- кабинет да подкрепяме?" каза Хамид Хамид от ДПС. "Окей е да има избори, за да измете народът най-голямото недоразумение за последните 30 години" каза Йордан Цонев от ДПС относно бъдещето на управлението на страната. 

„Разчитаме на 12 гласа на разума. Защото пред това правителство стоят доста важни проблеми, които трябва да бъдат разрешени. За всички е ясно, че се намираме във времена на кризи и нямаме нужда от нова политическа криза, в която се намираше страната през цялата 2021 година”, заяви зам.-председателят на НС от ПП Мирослав Иванов.

За да влязат във властта  "Възраждане" имат условия "ако не се изпълнят, значи отиваме на предсрочни избори, защото се оказва, че това, което иска българското общество, не е това, което иска Българското народно събрание", каза лидерът на партията Костадин Костадинов. "Ние работим за нови избори от първия ден на това Народно събрание", каза още Костадинов. "Възраждане" ще имат кандидат за шеф на КПКОНПИ съобщи Костадин Костадинов. 

От ГЕРБ все още не е изразена позиция за сътресенията във властта. Вчера лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че не е наясно какво се случва, защото в Банкя няма ток заради вчерашната буря.