0

Т ук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна към Черна гора в нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС и със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейството. Това заяви Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Черна гора Мило Джуканович.

"За нас българите Черна гора е приятелска държава, с която ни свързват вековни културни, исторически духовни връзки. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, която няма алтернатива и която е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет на целия регион, добави той

Той поздрави Черна гора за решението да поеме председателството на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора, за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване (б.р. към ЕС), но и след това за пълноценната интеграция в ЕС", каза още президентът.

Според Радев е от ключово значение е нашите страни да повдигат фокуса на ЕС и на НАТО към нашия регион, така че да имаме проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави всичко възможно да предотвратява вторични трус.