0

Д растичен скок на парното и топлата вода от 1 юли са поискали част от топлофикационните дружества. Заявленията им са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Изчисленията в тях обаче са правени към март месец и там не са заложени компенсациите, които държавата вече отпусна на различните дружества, както и последните промени в цените на природния газ.

Топлофикация София  иска увеличение от 29%, Топлофикация Варна - 116%, Топлофикация Бургас, както и дружеството в Плевен  почти 170%.Най-голямо поскъпване е поискало дружеството във Велико Търново 332%.

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто. 

Преди седмица един от членовете на регулатора - Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите, където потвърди исканото увеличение на цената на газа.

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов: "Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер - премиер".