0

П ремиерът Кирил Петков е провел работна среща с председателя на БАН. академик Юлиан Ревалски. Ученият е запознал Петков с актуалната ситуация в академията. Основна тема на разговора е бил бюджета на БАН, съобщават от МС. 

Премиерът Кирил Петков е провел работна среща с председателя на БАН. академик Юлиан Ревалски. Ученият е запознал Петков с актуалната ситуация в академията. Основна тема на разговора е бил бюджета на БАН, съобщават от МС. 

 Учените са на мнение, че той е недостатъчен, за да функционира институцията нормално. В отговор  Петков подчертал, че образованието и науката са един от водещите приоритети за кабинета. Министър-председателят бил категоричен, че науката трябва и ще бъде подкрепяна. Петков изтъкнал, че водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати.

Друга тема, която била обсъдена на срещата са механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията "изтеклите" от страната ни умове, да се върнат отново в страната. В този контекст е и заявената воля на управляващото мнозинство за приемане на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който да включва единен стандарт зададен от държавата за качество на научните изследвания.

В началото на седмицата от БАН излязоха с остра позиция заради ниската субсидия за 2022 г. От ръководството на Академията излъчиха и посланието, че ако в БАН продължи да бъде засаждан "вируса на мизерията", учените и техните семейства ще излязат на протести за сваляне на правителството.