0

Н ад 20 служители на Главна дирекция "Национална полиция" са участвали в схема за незаконно анулиране на фишове и глоби за нарушение на правилата на пътя, заяви на брифинг началникът на "Пътна полиция" Калоян Драганов. Към момента е установена щета към бюджета за 70 000 лв.

Служителите са използвали собствените си пароли, за да отбележат като разплатени наложени глоби за нарушения, заснети чрез камерите на МВР. Парите от глобите обаче реално не са постъпили в бюджета.

Установени са и неправомерно анулирани електронни фишове от служители, които са нямали права за това. Има и случаи на издаване на електронни фишове за превишаване на скоростта на движение над 50 км/ч в населено място, което е незаконно и смекчава предвиденото наказание в този случай. Заведено е дисциплинарно производство срещу отговорните служители. По случая е образувана и преписка, изпратена на Софийска градска прокуратура.

При друга проверка са констатирани няколко случая с извършени нарушения с регистрацията на автомобили с цел облаги, които нанасят щети на застрахователните компании.

За изминалите две години са установени повече от 200 автомобила, регистрирани като друг тип превозни средства с цел спестяване на застрахователна сума. Разкрити са и случаи, в които моторни превозни средства са регистрирани в състояние "тотал щета" и след получаване на застрахователното обезщетение, незаконно са пререгистрирани отново като коли "в движение".

За услугата уличените служители на МВР са получавали суми от 300 до 1000 лв. чрез посредници. По тези случаи също са образувани дисциплинарни производства. Някои от уличените са излезли в дълъг болничен отпуск, за да избегнат предявяване на обвиненията.

От МВР се оплакаха от натиск, целящ да дискредитира хората, които разследват измамните схеми. Преди седмици е имало посегателство в дома на началника на отдел "Пътна полиция" към СДВР Тенчо Тенев. "Заплахите ще продължат, но ние няма да се поддаваме и няма да спрем. Решили сме да чистим до дъно, но не може държавният отдел за регистрация в КАТ да се обърне на частно дружество за регистрация на всякакви простотии. И тези нарушения сме ги установили само за изминалите две години, а ако се поровим назад - 2018, 2019 - кой знае какво ще открием", каза Тенчо Тенев.

По време на голямото пътуване на великденските празници са съставени 9862 фиша и 2580 акта за установяване на административни нарушения. 93 от издадените актове са за употреба на алкохол над 0,5 промила, 98 акта - над 1,2 промила и 65 акта за употреба на наркотици.

За липса на обезопасителни колани и каски са издадени 1417 наказателни постановления, за неправилно изпреварване - 649, за неспазване на пътни знаци - 2647, за превишена скорост в населено място - 16455, превишена скорост извън населено място - 9838. Регистрирани са и 36 случая на нарушения за системи за обезопасяване на деца, както и 355 пътника без предпазен колан. 7 души са загинали при пътно-транспортни произшествия през празничните дни.