0

Д окато в Народното събрание текат спорове заради липсата на премиера Кирил Петков за парламентарен контрол, участници в протеста на полицаите, които тази сутрин започнаха изграждането на палатки пред Министерството на финансите (МФ), публикуваха в социалната мрежа снимки с министър-председателя, на които се вижда как той е спрял да поговори с тях. Според представители на синдиката на МВР срещата се е състояла тази сутрин.

БТА

Днес се очаква палатките да са изцяло изградени и да бъде даден официален старт на протеста. Полицаите имат редица искания, сред които и актуализиране на заплатите. Към тях се присъединяват и надзиратели от затворите.Основното искане е увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 25% и стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Както писа "Телеграф", Петков и трима вицепремиери няма да се появят в парламента поради неотложни ангажименти и командировки. Йордан Цонев от ДПС шеговито заяви, че представителите на изпълнителната власт не са в зала, защото “днес е професионалният им празник”. “Има право да празнува, но щяхме да празнуваме заедно. По повода съм си взел и вратовръзка-”Байдънка”. Не излъгах, че Джо Байдън ми я е подарил, а сам съм си я купил.”, допълни депутатът. 

Междувременно, ГЕРБ продължава да недоволства от отсъствието на премиера. Недоволството изрази председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова. "Ще призова по най-бързия начин да се свърже ръководството на НС да уведоми Кирил Петков, че в момента се провежда блиц-контрола. Г-н Кирил Петков е в град София. Няма неотложни ангажименти. Той се разхожда пеша, което е похвално. Не е с три джипа и 20 души охрана, но очевидно той има възможност да дойде в парламента. Снимката е публикувана преди малко в някои от водещите новинарски сайтове. В този смисъл, г-н председател, искам почивка от парламентарната група и дотогава се надявам, че министър-председателят ще изпълни своите конституционни, макар че не ги разбира, и задължения по правилник, съгласно чл. 104 и да отговаря на въпроси за блиц-контрол.

Председателстващият Атанас Атанасов каза, че не е ясно от кога е тази снимка. В крайна сметка бе дадена почивка от 20 минути. Преди това недоволство за пореден път изразиха и от ДПС. 

Отсъствието на Кирил Петков и появилите се снимки, на които той се разхожда в центъра на столицата, коментира и председателят на парламента Никола Минчев: "Аз обаче се свързах с него. Ами, не е в София", заяви шефът на НС.