0

П олучихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство в рамките на този парламент, ако първата политическа сила „Продължаваме Промяната“ ни поканят. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след днешното заседание на Националния съвет на партията, което продължи 5 часа и половина.

Нинова посочи, че волята на Националния съвет е левицата да не участва в правителство, в което влизат ГЕРБ и ДПС, както и да не бъде давана подкрепа, ако мандат за създаване на кабинет бъде връчен на тези две партии. 

По отношение на евентуални преговори с „Продължаваме Промяната“ Националният съвет е задал рамка, която да бъде спазвана при водене на разговорите, обясни Нинова. 

„Има четири краткосрочни задачи. Първата е подкрепа на актуализацията на бюджета. Втората – приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Третата – реформите и проектната готовност, необходими планът да влезе реално в действие, и четвъртата – подготовката на бюджета за 2023 г.“, каза Корнелия Нинова, цитирана от БТА. Като приоритетни политики, на които БСП ще държи по време на разговорите, тя посочи здравеопазване, образование, икономика и борба с корупцията. 

Нинова допълни, че Националният съвет е взел решение със 101 гласа „за“ и трима въздържали се, с което дава висока оценка на министрите на БСП в настоящото правителство, на което парламентът гласува вот на недоверие. 

Очаква се премиерът Кирил Петков да внесе оставката на кабинета в началото на следващата седмица, след което държавният глава Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена политическа сила - "Продължаваме Промяната".