0

Tемата Северна Македония задължително ще мине през Народното събрание. Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова след края на коалиционния съвет.

"Коалицията проведе много конструктивен диалог. Обединихме се, че трябва да има широко съгласие по темата, както и че тя задължително ще мине през Народното събрание, а дотогава ще оставим дипломатите от МВнР да работят", обясни тя.

По думите ѝ най-важното е българската позиция във връзка с двустранния договор да бъде защитена и нашите дипломати работят по този въпрос. "Това няма да е правителството, което ще предаде националния интерес. Когато имаме решение и доклад на МВнР, в който се отчита напредък по българската позиция, ще имаме и предложение към Народното събрание. На този етап не сме там", коментира Бориславова.

На коалиционния съвет са обсъдени още две теми - актуализацията на бюджета и Планът за възстановяване и устойчивост. "Актуализацията трябва да бъде приета в Народното събрание до края на юни. От 6 до 10 юни ще се постараем да бъде разгледано в комисия", заяви Бориславова.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" добави след съвета, че всички партии са препотвърдили позициите си за Северна Македония. "Обединихме се, че е една пистата и се надяваме на положителни действия и на дипломатите на Република Северна Македония", каза той.