0

С лед топлото време по Великден, в първия ден след големите празници високите температури ще се запазят и следобед термометрите ще се движат между 22 и 27 градуса. Ще е преобладаващо слънчево, но в часовете следобед над източната половина на страната ще има условия за краткотрайни гръмотевични бури с локален характер и риск от градушка.

В дните до сряда времето ще се запази топло, слънчево сутрин и с краткотрайни превалявания с гръмотевици следобед и привечер. Валежите няма да са повсеместни, а по-скоро локални. В четвъртък над Балканите ще се оформи област с ниско атмосферно налягане с център над Румъния. Студеният фронт ще премине от северозапад на югоизток с краткотрайни валежи с гръмотевична активност.

Нахлуващият по-студен въздух леко ще понижи температурите през втората половина на седмицата и дневните стойности ще са с 2-3 градуса по-ниски. Превалявания през почивните дни обаче ще има само в планините.

Първата пълна седмица на месец май ще започне със спокойно време, но около средата й се очаква формирането на средиземноморски циклон, преминаващ южно от нас. Около Гергьовден предстоят няколко облачни и дъждовни дни. Температурите ще се запазят около и малко под обичайните за периода, без резки застудявания.