0

25 планински спасители от Банско извадиха снощи под в. Вихрен 32-годишен пострадал алпинист, почитател на екстремните изкачвания.

25 планински спасители от Банско извадиха снощи под в. Вихрен 32-годишен пострадал алпинист, почитател на екстремните изкачвания.

Вчера следобед българинът, който е опитен алпийски гид, заедно с приятел англичанин, за пореден път се опитали да изкачат една от заледените стени под връх Вихрен в Пирин планина. „Сигналът дойде при нас по светло, около 17:00 часа. Опитният планински катерач се подхлъзнал на стената и паднал на труднодостъпно място”, разказа пред „Монитор“ Румен Баряков, който ръководи планинската служба в Банско и участва в продължилата до 22:20 часа спасителна акция. „Приятелят му англичанин, който катерил след него,  сигнализирал на тел.112 и ние веднага тръгнахме към указаното място.“, добави той.

Румен Баряков разказа още, че на ръце в носилка внимателно са носили пострадалия, който макар и със счупен глезен е останал в съзнание, като е помагал на планинските спасители да го шинират и изнесат до хижа „Бъндерица”. Оттам до Шилигарника са го транспортирали с моторна шейна, откъдето го е поела повиканата линейка.  

Акцията е приключила успешно, а пострадалият алпийски водач е настанен в болница. Ръководителят на ПСС Банско Румен Баряков поздрави 25-те си колеги, преминали през трудния терен в тъмната част на денонощието.