0

И спания е изпратила на специализираната прокуратура 219 страници в отговор на европейска заповед за разследване по случая „Барселонагейт”, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. 

Испания е изпратила на специализираната прокуратура 219 страници в отговор на европейска заповед за разследване по случая „Барселонагейт”, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. 

„Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското. Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване. В момента те се превеждат от заклет преводач”, обясни Кръстев. По втората европейска заповед за разследване все още няма отговор от Испания.

В европейските заповеди за разследване са поставени много въпроси от наблюдаващия прокурор у нас. „Изискват се разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за предмета на наказателното производство”, уточни Кръстев.  С изпратените 219 страници се дава 90 % от поисканата информация. Всички свидетели по досъдебното производство са разпитани. 

По повод разпространената информация от вътрешния министър Бойко Рашков, че в МВР е получена информация от испанските власти по „Барселонагейт”, Кръстев обяви, че наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени от МВР от испанските власти.

„Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР. Същевременно, наблюдаващият прокурор е поискал и информация от ДАНС във връзка с разпространена от тях информация, че са получили също информация от испанските власти”, добави той. Няколко часа по-късно от спецпрокуратурата съобщиха, че в късния следобяд са получили материалите по случая с къщата в Барселона, изпратени от МВР.

По повод поисканата информация от ДАНС, говорителят на спецпрокуратурата обясни: „Днес постъпиха 26 страници от ДАНС, които са на английски език. В тях не е посочен съставителят на документите - нито институция, нито физическо лице от английските служби. Прави впечатление, че документите са на английски език, а не на испански. Ние сме постановили извършване на превод, за да се запознаем с изложената информация”.

В документите на английски език има снимки и текст. Снимките са от медийни публикации в България и в Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал допълнителна информация от ДАНС, за да установи кой и на какво законово основание е поискал тази информация и от кого е получена тя в България. "Защото в доклада, който сме получили в Специализираната прокуратура, няма никакви знаци, че изхожда от институции в Кралство Испания и няма автор на този доклад. На последната страница няма подпис или печат”, заяви още Кръстев. 

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова допълни, че разследването у нас е за пране на пари. Разследване е имало и в Испания, но е прекратено, за да бъдат изпратени у нас всички материали. Маджарова уточни, че МВР и ДАНС нямат отношение към случая, тъй като единствено прокуратурата води разследването. "Материалите от ДАНС не могат да служат като пряко доказателство. Изискахме ги след публикации в медиите. Пристигнаха със съпроводително писмо", каза още Маджарова.