0

А битуриент от природоматематическата гимназия „Гео Милев“, който е спечелил пълна стипендия за обучение в престижния Колумбийски университет  САЩ посреща 24 май с едно от най-престижните отличия за постижения в областта на духовния живот и сферите на образование и науката „Млада Загора“.

Даниел Пламенов Пеев получи отличието си на стилна церемония сред артефактите от античността в лапидариума на регионалния исторически музей, до последния момент имената на лауреатите се пазеха в пълна тайна от комисията, знаеха се само номинираните в отделните категории. За колективното отличие „Млада Загора“ имаше само една номинация за детско – юношеския народен хор „Жарава“ с ръководител Даниела Дюлгерова. Формацията, в която пеят деца на възраст от 6 до 18 години е вече четвърт век на сцената и има десетки отличия от национални и международни конкурси.

Стипендиант на Колумбийския университет грабна престижна награда в родната си Стара Загора
т ж д
3

Голямата награда „Стара Загора“ за индивидуални и колективни постижения, която дава привилегията да  бъдеш в първата редица на празничното шествие за 24 май отиде при поетесата Мария Донева, колегата й в областта на мереното слово Йордан Пеев, и наскоро отбелязалият своята 70-та годишнина и половин век на сцената на театъра актьор Ивалин Димитров. Майсторката на мерената реч и автор на книга, посветена на историята на кукленото изкуство в Стара Загора Мария Донева се оказа далеко от тържеството, приемала друга награда за стиховете си, обясниха организаторите.

Видимо развълнуван от случващото се Ивалин Димитров предпочете наместо слово да произнесе насмешливите думи на алековия герой Бай Ганьо: „Ей ма, тук съм! Жив съм! Ваш съм!“, а Йордан Пеев сподели за пръв път най-новото си стихотворение „Янина песен“.

Колективната награда „Стара Загора“ зарадва многонационалната балетна  трупа при държавната опера с ръководител Силвия Томова за спектакъла „Сънят на Пилат“ по музика на композитора Стефан Димитров.