0

С толичният общински съвет прие декларация за неотстъпление от Рамковата позиция за разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония, декларацията, приета от 44-тото Народно събрание и решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при президента.

Декларацията бе представена пред СОС от общинския съветник Карлос Контрера.

"Ние, общинските съветници в Столична община, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на България да се придържат стриктно към изпълнението на Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г. относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ, Декларацията, на 44-тото Народно събрание от 10 октомври 2019 г., както и решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при Президент от 10 януари 2022 г.", пише в декларацията.

За нас, като представители на българското общество в местната власт, е напълно недопустимо отстъплението от основните постулати, залегнали в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 2 август 2017 г., между Република България и РСМ, се посочва в декларацията.

Общинските съветници считат, че всякаква подкрепа за начало на преговори за членство на РСМ, без да бъде предварително констатирано изпълнението на всички точки, етапи и условия залегнали в Рамковата позиция на България, би била пагубна за българските национални интереси.

"Незачитането и фалшифицирането на българската идентичност и език на голяма част от населението на географския регион Македония в миналото е крайно неприемливо, както за целокупния български народ, така и за гражданите на София, сред които повече от една трета имат семейни корени на българи от Македония. Незачитането днес на гражданските права от страна на властите в Скопие на повече от 120 хиляди граждани на РСМ, получили българско гражданство, доказвайки и потвърждавайки българския си произход, е противно както на принципите на добросъседството, така и на основните европейски ценности", отбелязват общинските съветници.

Те заявяват, че след десетилетията на насаждана омраза, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание; след целенасочената фалшификация на общата ни история; предвид продължаващата антибългарска пропаганда в официалните държавни институции, в образователната система и по медиите в РСМ, днес България е призвана да заяви и отстоява ясно своята позиция.