0

В ажно е по време на пазаруването за Великден да следим за цвета и миризмата на агнешкото месо. По отношение на яйцата е важно да се внимава къде точно в търговския обект са позиционирани те. Това е стока, която може да стои на открито, но на температура около 18-19 градуса. Това заяви Богомил Николов от Сдружение „Активни потребители“ в ефира на Нова нюз.

По думите му все още се наблюдават продажби на агнешко месо на открито - по сергии.

„Специфичното при агнешкото у нас е, че не се консумира постоянно. За съжаление само с поглед потребителите трудно могат да разпознаят нередности, затова тук се разчита на контролните органи.”, обясни той. По думите му контролните кампании на институциите трябва да са постоянна и ежедневна дейност, но потребителите също трябва да бъдат по-внимателни преди да пристъпят към покупка.

Според Николов не може да се говори за спекула с цените, след като няма обявен таван.

„Докато цените са свободни, за спекула не можем да говорим, а само за неочаквано и неприемливо покачване на цените”, категоричен бе той.

Междувременно проверките на Българската агенция по безопасност на храните продължават в цялата страната.

„Агнешкото, което проверихме, е с български произход. Това се разпознава по цвета на печата - синият е за български произход”, обясни д-р Георги Томов от БАХБ след проверка на търговски обект в Благоевград.