0

Г ръмотевици и ситен град следобед заплашват полетата на Горнотракийската низина по северните склонове на Родопите, коментираха пред “Телеграф” климатологът Георги Рачев и Цветелина Димитрова, шеф в Агенцията за борба с градушките.

Рано сутринта обилни дъждове ще напояват полетата на Предбалкана в Северна България до обяд, а студеният фронт, който се движи бързо, ще достигне към обяд Южна България според Рачев. Студеният фронт е навлязъл през нощта откъм Северозапад и за денонощие ще се радваме на свеж и хладен въздух.

Той бързо ще пресече Стара планина и до обяд ще стигне Южна България, а до вечерта ще напусне страната. Живакът на термометъра пада с около 8 градуса в Южна България и максималните температури там ще са между 18-23 градуса, каза Рачев.

Рила

Обилни дъждове ще има и в Южна България по обяд, но по-интензивни ще са в Рило-родопския масив. Практически те ще са единствени за седмицата. Времето ще е топло и евентуално в следобедните часове в Рило-родопския масив може да превали, но чак в неделя. В събота пък има вероятност да поръси върху отделни петънца в Североизточна България, допусна Георги Рачев.
Вероятно климатът се променя, но за да се твърди със сигурност, трябва да има наблюдения поне 20 години, коментира Цветелина Димитрова, която е и метеоролог. Този май е доста сух в сравнение с 2021 г., а миналата година дъждовете през май са били два пъти по-малко от предходните години, съобщи тя.

Ракети

Три самолета ще охраняват и тази година Североизточна България. Аеропланите се върнаха от Румъния в неделя, където участваха в проект за изваляване на облаци. Вече има подписани договори между Агенцията за борба с градушките и фирмата, която ще извършва охраната. Има вероятност аеропланите да летят и до Ботевград, но зависи дали ще има разрешение за това, каза Цветелина Димитрова. Тя допълни, че агенцията разполага с достатъчен запас от противоградови ракети и екипите са в готовност да реагират.