0

Д оговор за износ на лигнитни въглища, с които ще работят две топлоцентрали в Сърбия, е подписан между държавното „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево и белградската компания „Виром груп“, съобщи изпълнителният директор на дружеството Илза Чинкова. Очаква се до няколко дни да бъде представен банковият акредитив и първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов, откъдето ще заминат за ТЕЦ „Никола Тесла 1“ и „“Никола Тесла 2“.

Двете базови централи снабдяват с електроенергия почти половината територия на западната ни съседка, но след наводнение отпреди няколко години на рудник Колубара изпитват сериозни затруднения с горивото. Досега е правен внос от Румъния и Северна Македония, обясни изпълнителният директор. 

Договорът е със срок до 30 април догодина като ще бъдат продадени 1,75 млн. т въглища. Договорена е била цена с малко над 9 процента по-висока от тази на която трите топлоцентрали в комплекса „Марица изток“ сега изкупуват лигнитите /87,35 лв. /тон условно гориво/. В договора има опция за удължаване на срока за действие, логистиката по извозването на количества е в задълженията на фирмата – купувач.

През изминалите 70 години от разработването на източномаришкото въглищно находище за пръв път се осъществява износ извън страната, коментират от дружеството. Имало е периоди, когато въглища от трите рудника са били транспортирани за ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград и някогашната парова централата на отдавна закритото „Агробиохим“ – Стара Загора, но основните количества са били топлоцентралите в комплекса и някогашната Брикетна фабрика край Гълъбово. 

Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса , категорична  е  инж. Илза Чинкова, Тя припомня, че от 2005 година дружеството има сключен концесионен договор за добив на лигнитите, който е за 35 години. През 2021 година добивът на въглища от трите открити рудника е бил в рамките на 27 млн т.