0

У чебната година продължава по график. Тя няма да бъде удължавана. Няма опасност и от извънредна дървена ваканция заради високите сметки за парно на училищата. 

Учебната година продължава по график. Тя няма да бъде удължавана. Няма опасност и от извънредна дървена ваканция заради високите сметки за парно на училищата. 

"Към момента нямаме основание да се удължава учебната година, защото на практика няма изоставяне и не сме имали неучебни дни, които да възпрепятстват вземането на учебния материал",  увери зам.-образователният министър Мария Гайдарова пред Бтв. Тя посочи, че към момента МОН няма данни, че има пропуски. Където има, учителите работят паралелно с деца в други и индивидуално.

Гайдарова е категорична, че няма да има дървена ваканция заради високите цени на ток. „Няма такъв риск. С новия бюджет има увеличение с 10% на разходите за издръжка в образованието. Освен това има и преходни остатъци. Към 31-и януари трябва да са върнати обратно в училищата. Около 75% от училищата имат такива”, обясни Мария Гайдарова.Тя допълни, че се предвиждат се и помощи, затова и МОН събират данни. Училищата могат да издържат и предварително своята субсидия. От тази опция вече са се възползвали 16 школа. В същото време директорите споделиха пред „Монитор”, че са притеснени, че 10-те % ръст няма да бъдат достатъчни да компенсират скока на сметките.

Всички деца от 1-и до 4-и клас в цялата страна учат присъствено. Гайдарова подчерта, че решенията кои класове да учат в клас се вземат от РЗИ на база заболеваемост, заетост на интензивните легла. Например в Търговище, Шумен, Силистра и Разград няма да имат онлайн обучение. Където продължават да са високи стойностите, паралелките минават на ротация. Причината е, че според пандемичния план едни и същи ученици не могат да учат от вкъщи две последователно седмици.

По данните на МОН карантинираните учители са 2.97% в цялата страна. Най-много са в Бургас - 4.4,9%, а най-малко в Благоевград - 1.31%. 1.23% от учениците също са под карантина. Най-много са във Варна - над 2%, а най малко в Благоевград - 0.41%. Към момента 2% от педагозите са диагностицирани с коронавирус. Около 50% са ваксинираните учители, 30% - са преболедували, отчете още тя.

Зам.-министърът посочи още, че дискусията за идеята за започване на учебната година по-рано е отворена и се обмисля. Тя е категорична, че решението няма да бъде взето набързо.