0

Н аясно съм с ролята на Русия в историята на България, може би знаете ролята на Русия в нашата история има неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Русия, с която се занимаваме в момента, е нещо различно, това е Русия, която убива, унищожава, измъчва, изнасилва. Това не е тази Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в София. Той се срещна с министъра на външните работи Теодора Генчовска. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че е дошъл в България, за да благодари на българите и правителството за приемането на украинските бежанци

„Още от самото начало на руската агресия срещу Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна за Европейския съюз и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не заради традиционните ни приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море”, добави Кулеба.

По думите му това, което в момента става в родината му, е изключително важно за бъдещето на региона. „Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност. Ние се борим и за вас. За да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна. Това е обща кауза”, заяви още той.

Министър Генчовска пред първия дипломат на Украйна декларирала подкрепата на България. Цялата демократична световна общност подкрепя Украйна, по думите й. "Ние като малка държава подкрепяме Украйна според възможностите си. 91 000 украинци са приети на територията на България. 80000 вече са получили временна закрила. Продължаваме да даваме хуманитарна помощ. БЧК е подпомогнал Украйна с хуманитарна помощ на стойност 1,5 милиона евро, отделно Външно министерство е подпомогнало Украйна със 185 000 евро", каза още Генчовска.