0

А ко се задържи тенденцията от януарските сметки няма да се налага на този етап изключване на осветлението в община Кюстендил. Това обяви на пресконференция кметът на областния град Петър Паунов.

Ако се задържи тенденцията от януарските сметки няма да се налага на този етап изключване на осветлението в община Кюстендил. Това обяви на пресконференция кметът на областния град Петър Паунов.

„Благодаря, че бяха чути нашите мотиви от страна на правителството и в момента при сметките за улично осветление за януари 2021 г е била 41 695 лв. в момента сметката е 94 000 лв. 424 лв. без ДДС е средната цена, на която е фактурирана, но имаме компенсации 63 370 лв., така че ще платим 31 000 лв. При положение, че декември платихме над 100 000 лв.“, обяви още Паунов.
По отношение на общинска администрация от 55 000 лв., компенсацията е 13 600 лв. Що се отнася до сметките за газ Паунов посочи, че през януари миналата година сметката е била 7 596 лв., тази година е 22 637 лв., като компенсацията е 1 808 лв.


При тези сметки, напрягайки максимално резервите ще се постараем да не се стига до ограничаване на осветлението нито в града, нито в малките населени места, увери кметът. „Радваме се ,че държавата ще пристъпи към централизирани търгове за ток, тъй като на нашата процедура, която сме обявили, не се яви нито едни кандидат да продава ток тази година. Ние в момента сме на борсата плюс 6 лв. надбавка. Сложихме 6 лв. надбавка като таван на процедурата, не дойде нито един търговец на обществената поръчка, затова ще бъдем вероятно принудени да предложим други условия. Пазарът очевидно е свръхчувствителен“, каза още Паунов.