0

З а да подсигурят летния сезон, в САЩ наддават за български студенти, които се готвят да заминат на бригада. Работодатели са увеличили заплащането, за да могат да привлекат младежите в техния ресторант или хотел. 14-15 долара е средното ниво на офертите за сезона, има и места с по-ниско заплащане, но на други то стига до 19-20 долара на час, сподели пред „Монитор“ Станимир Найденов, мениджър на програмата за културен обмен Work and Travel в „Интеграл“.

За да подсигурят летния сезон, в САЩ наддават за български студенти, които се готвят да заминат на бригада. Работодатели са увеличили заплащането, за да могат да привлекат младежите в техния ресторант или хотел. 14-15 долара е средното ниво на офертите за сезона, има и места с по-ниско заплащане, но на други то стига до 19-20 долара на час, сподели пред „Монитор“ Станимир Найденов, мениджър на програмата за културен обмен Work and Travel в „Интеграл“.

„В Щатите очакват студентите с нетърпение, защото през последните две години практиката и опитът показаха, че хората, които заминават, са от съществено значение за бизнесите и успеха на летния сезон. Работодателите регистрират огромна нужда от работна ръка, защото такава липсва, а за съжаление не могат да намерят местни, които да запълнят работните позиции. За тях финансовият стимул е начин да привлекат кандидати и забелязваме покачване на заплащането на офертите, които предлагат“, обясни Найденов. Той допълни, че най-добре заплатени по традиция са студентите на бригада по източното крайбрежие.

„При желание, нормално разпределение на силите и работа на две позиции, лятото им ще бъде прекрасно“, сподели Найденов. Експертът съветва

младежите да намерят време и за втората част от програмата – пътуването

„Винаги съм насърчавал студентите да събират спомени от лятото и да не се фокусират толкова върху работния аспект на програмата“, сподели Найденов.

Експертът сподели, че в момента е разгарът на кампанията и вече тече подготовка за първите интервюта за виза. Консулският отдел към посолството на САЩ ще започне провеждането на интервюта на място с кандидати по програмата в началото на март, посочиха от там пред „Монитор“. За да влязат, студентите трябва да имат готовност да представят валиден дигитален или разпечатан на хартия сертификат за COVID-19, който удостоверява, че са ваксинирани, имат получен негативен резултат от тест от последните 48 часа или че са преболедували.

„Процедурата тази година беше променена така, че посолството да може да обработва по-голям брой кандидатури, без да е необходимо кандидатът да се явява лично на интервю“, допълниха от посолството на САЩ. От там обясниха, че насрочването на интервюта на кандидати за всеки тип виза зависи от множество фактори, сред които изискванията за безопасност, търсенето на определения тип виза и много други.

„Посолството винаги се стреми да вмести възможно най-голям брой кандидати съобразно условията за безопасност, особено по време на натоварения сезон за провеждане на интервюта за Summer Work and Travel. Кандидатите за Summer Work and Travel са приоритет за консулския отдел, а освен това

винаги се стремим да провеждаме максимално голям брой интервюта

по време на сезона за кандидатстване, като взимаме също предвид необходимостта да опазим здравето на нашите кандидати и служители“, подчертават от американското посолство. Тази година те ще предложат и субсидия на няколко български участници в програма, която ще им помогне да покрият транспортните си разходи и ще им предостави възможност за пътуване до Ню Йорк и обиколка на града по време на престоя им в Съединените щати.

Варненка има оферта

за хотел в Оушън Сити

Никлена Методиева е първокурсничка в Икономическия университет във Варна. Тя вече е провела интервю за работа и е одобрена за housekeeper в хотел в Оушън Сити в щата Мериленд.

„Вече подписах договор и чакам одобрение от спонсорите. След това трябва да платя за визовото интервю и агенцията ще ми каже между кои дати мога да избирам. Всеки един документи отнема много време. Изисква се много търпение“, обясни Методиева. Тя уточни, че е теглила кредит, за да може да заплати всички такси, да може да си купи билет и да има джобни преди първата си заплата. Офертата на хотела е за по $15 на час, но момичето може да си намери и допълнителни доходи.

„Имам възможност да започна и втора работа, но работодателят трябва да работи със същите спонсори. Трябва да се съобразявам с графика на хотела, защото това е първата ми работа“, разясни студентката. Важно условие на спонсорите да не прекратят визата ти е всеки месец да посещаваш някоя забележителност и им изпращаш снимка за доказателство. „Нямам търпение да заминава. Искам да видя Америка. Да обиколя много забележителности. Различни фирми предлагат организирани екскурзии за 2-3 дни за по $200. Например до Ниагарския водопад. Можеш да отидеш на тях, след като си приключил работа. Оушън Сити също е хубаво място за разходка“, сподели Методиева.

Сред мераклиите да изкарат лятото в САЩ са и студентите, които бяха възпрепятствани от пандемията.

„Много хора са последователни в желанието си да отидат на бригада. Имахме студенти, които още лятото на 2020-а бяха записани в програмата, но не успяха да заминат. Миналата пропуснаха поради много неизвестни, но тази се върнаха при нас отново. За тях това е мечта и силно желаят да опознаят този нов свят и култура, просто изчакаха по-спокойна ситуация“, сподели още Найденов.