0

В ъзможност за изграждане на нова електроцентрала, която да произвежда еленергия при преработка на битовите отпадъци ще бъде предмет на публична дискусия на 25 февруари, съобщиха от общинската администрация.

Възможност за изграждане на нова електроцентрала, която да произвежда еленергия при преработка на битовите отпадъци ще бъде предмет на публична дискусия на 25 февруари, съобщиха от общинската администрация.

Идеята за обсъждането е заради наскоро постъпило инвестиционно предложение от оператор, действащ от няколко години на територията на община Созопол.

Предложението включва инсталирането на нова сепарираща линия за твърдите битови отпадъци, а елцентраларата ще бъде с годишен капацитет за преработка на 55 х т.

При евентуална реализация на предложението в близост до Стара Загора /най-вероятно в района на сега действащото регионално депо в землището на село Ракитница/ ще заработи екологично чист завод за преработка и оползотворяване на твърди  и частично индустриални битови отпадъци, коментира наскоро заместник кметът Йордан Николов.

Той припомни, че първата клетка от депото с капацитет от малко на 742 000 т върху 73 дка, която започна да работи през 2016 година, вече е пред запълване, а изграждането на втора е неизгодна заради новите по-високи изисквания  от ЕС.

Все още няма яснота колко ще струва новият проект. За изграждането на сегашното депо бяха използвани близо 52 млн. лева, от които 2,5 млн. лева бяха от собствените приходи на общината. Останалите средства бяха осигурени чрез европейско и национално съфинансиране. Регионалното депо обслужва 368 000 жители на 12 общини на територията на Старозагорска и Сливенска области.