0

В ътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован да даде показания по делото „Хемус“ в Софийската градска прокуратура. Това съобщиха на брифинг от държавното обвинение. 

Oт там обясниха, че разпитът е наложителен заради изявлението му по БНР на 23 декември, което заявил: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”. 

„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза говорителката на СГП Десислава Петрова. 

Според нея тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

„Ето защо той се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това той ще бъде призован да даде показания относно това каква информация му е известна”, посочи  Петрова.

Преди няколко дни Апелативният съд в София върна в ареста обвиняемият по разследването за пране на пари от магистрала „Хемус“ Борислав Колев. 

Минaлата седмица той поиска да разкаже за схемата и да се срещне именно с Бойко Рашков. По-късно вътрешният министър обяви, че такава среща е имало.