0
  • Лена Бориславова: Поне един от списъка с 19-те имена съдействал за организацията им
  • Дават пари за армията - 35 млн. лева за радиоборудване, 60 млн. лева за спецсилите
  • Лена Бориславова: Поне един от списъка с 19-те имена съдействал за организацията им
  • Дават пари за армията - 35 млн. лева за радиоборудване, 60 млн. лева за спецсилите

Криминално проявени лица са материално стимулирани да участват на протестите на полицаи и пожарникари тази събота. Това стана ясно от думите на шефката на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова след края на правителственото заседание.

Бориславова поясни, че премиерът ще има среща с представители на синдикалните организации към МВР, за да ги изслуша, да обсъдят проблемите и евентуално да предложи решение. Въпреки диалогът между правителство и протестиращи обаче текат организации из страната за участие в протеста срещу заплащане на крими субекти, част от които са и купувачи на гласове в различни региони и са известни на полицията.

По думите й поне един от 19-те лица в списъка, който Петков даде на прокуратурата, пък съдействал за организирането за масовите протести.

Наред с това на МС за взели и няколко решение за стъпки за запълване на дефицитите в армията. Става дума за инвестиционни разходи, които са заложени и в бюджета за 2022 г. Първото е решение за вземане на оферта за придобиване на радиокомуникационно оборудване на стойност около 35,5 млн. лева за българските бойни машини и танкове, които закупени отделно не могат да комуникират. Целта е по-ефективен и разумен начин да се запълват пропуските в отбраната. Отделно от това 60 млн. лева ще бъдат отделени за увеличаване на мобилността на силите за специални операции чрез покупката на бронирани автомобили и около 99 млн. лева за модернизация на танковете Т-72.

Приели са и промени в НК след критики от ЕК от 2019 година, свързани с актуализиране на наказанията за компютърни престъпления, такива против интелектуалната собственост и посегателствата срещу деца онлайн.

Бориславова коментира и темата с АЕЦ "Белене", след критиките на БСП по темата срещу Петков. Тя напомни коалиционното споразумение, където е записано, че страната ни ще развива ядрената си енергетика, а въпрос на допълнителен анализ е кой проект ще се предпочете - 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" или изграждане на АЕЦ "Белене".

Напрежение в коалицията: БСП скочи на Петков за "Белене"

ПП се разграничи от изказването на премиера за АЕЦ “Белене”

Тя коментира и отсрочката от 1 месец за оценка, който сме получили от ЕК за плана за възстановяване. По думите й ежедневно се работи да има синхрон между МС, интересите на страната и ЕК. Напомни, че още след встъпването на длъжност от кабинета са заминали за Брюксел, за да се гарантира, че няма да има излишно забавяне на плана. Той бе внесен в ЕК през октомври от служебния кабинет, след това обаче от правителството на Петков получиха технически забележки по него. Отделно от това МС залегнало промени в някои проекти, за да се гарантира че всички средства ще бъдат усвоени в рамките на сроковете, които са заложени в плана. Тази отсрочка от 1 месец по думите на Бориславова няма да се отрази на усвояването на парите по плана. Даде пример с проекта за жп инфраструктура, който е бил преориентиран към покупката на повече вагонен състав. Имало заплаха парите да не се усвоят навреме, след като самата модернизация на жп инфраструктурата няма да бъде завършена навреме.

По повод протестите на служителите на НИМХ, които плашат, че ще спрат прогнозата за времето, Бориславова заяви, че не е налице неразбирателство заради бюджета им. Поясни, че са осигурени средства и запазване на програмите, които НИМХ осъществява. Проблемът е бил разискван и в коалицията и имало разбирателство от нуждата от тази структурна промяна, без да се засяга правилното функциониране на НИМХ. Преди дни стана ясно намерението на властта да прехвърли НИМХ от МОН към МОСВ.