0

Щ е издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на "Южен поток", заяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков. Причината според западните партньори на България корупцията е основен инструмент за влияние на Владимир Путин в нашия регион и в Европа. Според министър-председателя Русия използвала именно такъв тип проекти за упражняване на въпросното влияние. 

Проверката идва само ден след посещението на Кирил Петков в САЩ, където се срещна с вицепрезидента Камала Харис. 

Петков каза още, че по време на посещението му в САЩ през изминалите дни е постигнат напредък за "намирането на заместващи F-16 самолети". "Това е алтернатива заради забавянето на самолетите, които сме си поръчали. Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности, но ще имаме подкрепа и за това, така че българското небе да остане защитено", отбеляза премиерът.

"Радвам се, че днес в МС вкарваме и дерогация за намаляване на акциза на тока и газа", заяви още Петков.

Припомняме, че проектът „Южен поток” предвиждаше изграждането на нова газопроводна система за доставки на природен газ от Русия до Европейския пазар, която да е с технически капацитет от 63 млрд. куб. м. газ годишно. Предвиждаше се морският газопровод през Черно море да започне от компресорна станция „Береговая” на руското крайбрежие и да завърши на българското крайбрежие – местността „Паша дере”, южно от кв. Галата, гр. Варна. За сухоземния газопровод на територията на България се разглеждаше северозападен маршрут в направление Сърбия. Количествата газ в южно и югозападно направление към Гърция, Турция и Македония се предвиждаше да се транспортират по съществуващата газопреносна мрежа. Проектът се реализираше от съвместно дружество „Южен поток-България" АД с акционери Български Енергиен Холдинг ЕАД (50 %) и ОАО „Газпром”(50 %).

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" по дъното на Черно море от руския град Анапа до българския Варна със сухопътно разклонение през Сърбия и Унгария до Австрия бе прекратен на 1 декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин. От Анкара той обясни, че в замяна ще бъде построен "Турски поток". Като причина за отказа на Москва и руския газов гигант "Газпром" от проекта за 900-километровия газопровод с четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15.75 млрд. куб. м, Путин посочи липсата на съгласие от ключовия партньор България. 

През лятото на 2014 г. правителството на Пламен Орешарски реши да спре работата по проекта след започналата в началото на юни наказателна процедура срещу страната ни заради конкурса за строител на газопровода на българска територия. Съмненията на Брюксел бяха, че с избора на българо-руски консорциума от фирми, приближени до Кремъл и българската власт и по-специално до депутата от ДПС Делян Пеевски, са нарушени европравилата на конкуренцията и на обществените поръчки. 

Отделно Европейската комисия смяташе, че газопроводът не може да бъде реализиран на българската територия в условията на тотален монопол при ползването на тръбата от "Газпром".