0

*Правосъдният министър: Това не е наказателна акция

*" Възраждане": Говоренето на Гешев е цинично

*ДПС: Опит за подчиняване на съдебната система

*Правосъдният министър: Това не е наказателна акция

*" Възраждане": Говоренето на Гешев е цинично

*ДПС: Опит за подчиняване на съдебната система

Докато Иван Гешев е главен прокурор, мнозинството в НС ще искат отчетност от прокуратурата за неефективността й, като ще бъдат използвани всички легитимни и законови средства за това, зарече се лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. Това стана след критиките на Гешев заради намеренията на властта да намали парите на съдебната власт с 20 млн. лева в бюджета за 2022 г. Гешев дори заяви, че това ще наруши независимостта на съдебната власт, ще е празник за мафията и за олигархията.

Иванов коментира, че все още тече работата по бюджета между двете четения. Но принципно заяви, че когато се говори за независимостта на съдебната власт, става дума за тази на съда. А в България прокуратурата се опитвала да се "примушка" зад тях. Заради различната си функция - да отговаря за активното прилагане за държавната наказателна политика, е логично прокуратурата да има различни нива на отчетност и отговорност. Напомни, че винаги са настоявали да има по-сериозни форми на отчетност през бюджета за ефективността на работа на прокуратурата. Целта - да има повече елементи на програмно бюджетиране.

По думите му

прокуратурата не може да се държи като държава в държавата

а прокурорите е добре да спрат да се държат като "лична гвардия" на Иван Гешев. Отрече това да е наказателен ход срещу Гешев, а за постепенно ограничаване на безконтролността на държавното обвинение. Било естествено, когато това се ограничава, да последват и критики. Те искат ясни стандарти, а бюджетната отчетност е важна форма. По думите му хората плащат цената за ненаказаната корупция у нас. Според него трябва да се работи за норма на натовареност на съда, която досега не е изработена от ВСС. Това според него е база за адекватно разпределение на ресурсите и се надява следващият ВСС да свърши това. "За да имаме ефективна прокуратура, тя трябва да е отчетна", каза Иванов.

След това в кулоарите на НС правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че това е нормална процедура при разглеждане на бюджета между двете четения. Тя обаче поясни, че свиването на парите за съдебната власт

не е съгласувано с правосъдното ведомство

Увери обаче, че това не е наказателна акция срещу Гешев. По думите й България е една от страните с най-много прокурори на глава на населението. Отделно от това сме харчили най-висок процент от БВП за правосъдие. По думите й бездействието на прокуратурата струва скъпо. Тя обеща обаче да се запознае с предложение за свиването на средствата и ще излезе със становище. Коментира, че става дума за ефективност на харченето на публичните средства. Разходите за почивни станции и тренировъчни помещения на прокуратурата са два пъти по-високи от тези за всички съдилища.

На свой ред вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че

България има най-големия бюджет за съдебна власт

като процент от БВП в целия ЕС. При нас е 0,7% от БВП, а средно за ЕС е 0,3% от БВП. Няма политически натиск, увери той.

От опозицията в лицето на ДПС определиха като необяснимо свиването на парите за съдебната система при раздуването на разходите в бюджета до 13 млрд. лева. По думите на Хамид Хамид това е лична фиксация спрямо главния прокурор от страна на управляващите и опит за доминиране над съдебната система и нейното подчиняване. Хамид се съгласи, че това е победа на мафията и по думите му изпълнителната власт е в услуга на мафията. Според него именно изпълнителната власт е направила така, че всички - организираната престъпност и престъпници, печелили служебно.

Според ГЕРБ пък всяка намеса в независимостта на съдебната власт е притеснителна, в това число и финансовата. По-късно темата с бюджета на съдебната власт и изказването на Гешев бе коментирано и от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите му говореното на Гешев за по-малко пари е цинично.

Главният прокурор до НС: Намаляването на парите за съдебната власт нарушава независимостта й

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до председателя на 47-ото народно събрание Никола Минчев и до председателя на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, в което се изразява отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г. след неговото приемане на първо четене от парламента.

Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт.

В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерския съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността й, се казва в писмото на главния прокурор.

Той твърди, че предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. А също и че създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране.

В писмото си до Народното събрание главният прокурор приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но казва, че това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.

Премиерът: Плащаме прекалено висока цена за ниското ниво на прокуратурата

Бюджетът на прокуратурата е прекалено висок за ниското ниво на правосъдие, което имаме. Това мнение изрази министър-председателят Кирил Петков по повод твърденията на главния прокурор Иван Гешев, който вчера заяви, че намаленият бюджет на прокуратурата за 2022 г. ще е празник за мафията и олигархията.

Той посочи, че затова трябва да се вложат повече пари в наука вместо в прокуратурата. С бюджета за тази година се предвижда 20 млн. лв. за наука при младите учени.