0

"Към момента не се налага да бъдат изпращани български войски в Украйна или в държавите от НАТО.". Това заяви военният министър Драгомир Заков след заседание на ресорната комисия в парламента.

Службите за сигурност предоставят изключително коректна информация, но някой път има разлика в крайните оценки, които касаеха началото на войната в Украйна, каза министърът и обясни, че няма никакви забележки към информацията, която получава от службите. След което допълни, че разминаването в прогнозата за конфликта между Русия и Украйна е предизвикано от това, че войната е възникнала вследствие на ирационално решение. Уточнението му бе във връзка с изявлението на "демократична България" (ДБ), в което от политическата сила критикуваха, че службите не са предвидили военна атака в Украйна. Заков подчерта, че все пак войната е била сред сценариите, разглеждани от ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.

Към момента няма военна заплаха за България

категоричен е министърът.

От думите му стана ясно още, че ще се създаде българска батальонна група с водеща държава България, но под командването на въоръжените сили на НАТО. Заков уточни, че от Алианса имат планове за защита на България и Румъния. Батальонът щял да бъде на територията на България, както и с български командир.

Освен това стана ясно, че съюзнически войски от НАТО ще пристигнат у нас, тъй като на българските въоръжени сили им липсват способности, които трябва да бъдат попълнени. Вече имало и предложения за това от наши страни съюзници.