0

Д нес ще се радваме на слънчево и топло време. Максималните температури ще достигнат 20-25 градуса, а в Северна България дори до летните 26-27 градуса. Това коментира пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев. 
По-късно през деня обаче ще започне заоблачаване и времето коренно ще се промени. Ще бъде облачно, като от запад на изток ще завали дъжд. 
„Около и след пладне вече ще има валежи над цялата страна, като на много места ще са между 10-15 литра на кв.м. В Централна и Североизточна България ще има дори по-големи количества - 20-30 литра на кв.м“, обясни Матев.

Понижение

Заедно с валежите обаче температурите ще се понижат рязко и ако в събота са били между 20-27 градуса, в неделя вече ще са между 10-15 градуса. 
„В планините ще вали сняг, като постепенно снежната линия ще се понижава. Докато в началото на деня ще е на около 1800 метра, със застудяването в края на деня сняг ще вали и на по-ниско - между 700-800 метра надморска височина. Така че ще има рязко застудяване в неделя“, коментира климатологът.
В понеделник ще има валежи на североизток, но и разкъсване на облаците на запад. До края на деня дъждовете ще спрат и облаците намаляват, но ще бъде хладно. Максималните температури пък ще са между 10-15 градуса. След това ни очаква слънчево време.

Затопляне

„След студеното начало на седмицата, температурите ще се повишават. На много места ще бъдат над 20 градуса през деня. Сутрин обаче остава хладно, дори студено. Особено вторник и сряда са опасни, защото сутрин ще е между 0-5 градуса, на места дори температурите ще паднат под нулата. Има условия за слани и мразове“, каза още Матев. Четвъртък и петък пък ще се радваме на слънчево време.