0

П редложеният от Христо Иванов проект за Северна Македония в Комисията по външна политика бе приет с 11 гласа, предаде БГНЕС. Тя успя да събере кворум за заседание и извика на изслушване външния министър Теодора Генчовска. Прелетяха и нови политически упреци това ли е най-доброто решение за България и защо Министерският съвет не излиза с решение относно френското предложение за евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

Беше постигнато съгласие в пленарната зала да бъде подложено на гласуване решение на парламента, което дава мандат на Министерския съвет да одобри преговорната рамка на ЕС със Северна Македония във връзка с кандидатурата й за членство в ЕС. След близо осемчасови дебати беше постигнат консенсус да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и „Продължаваме промяната“. Предложението на ДПС не беше подкрепено от комисията.

От „Продължаваме промяната“ заявиха, че считат, че „предложението на Съвета на ЕС е невероятен успех на българската дипломация, заслуга на министър Теодора Генчовска”.

Решението ще бъде подложено на гласуване в парламента в петък.