0

Н оворегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от началото на годината до момента са с близо 145 000 души по-малко в сравнение с 2020-а. Това сочат данните от специализираното наблюдение на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта на пазара на труда.

Данните от наблюдението показват, че от 28 декември 2020 година до 19 декември 2021 година новорегистрираните безработни са малко над 273 хиляди души, а от края на декември 2019 до декември 2020 година 418 хиляди души. В същото време започналите работа чрез бюрата по труда са съответно 249 220 хиляди души.

В последната наблюдавана до момента седмица, 13-19 декември 2021 година, продължава тенденцията, която започна през лятото, новорегистрираните безработни да са повече от започналите работа. Те са съответно 4440 и 2800 души. Въпреки това през втората година от пандемията се отчита подобрение на ситуацията на пазара на труда в сравнение с 2020 година.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, пред БНР, че първоначалният шок, който имаше от пандемията и стреса в работодателите и в хората, които са били на несигурни работни места, да се регистрират като безработни и да си подсигурят месечен доход, през втората година на пандемията вече го няма. 

Наскоро от Агенцията по заетостта оповестиха резултатите от приключилото второ за 2021 година национално представително анкетно проучване сред активните работодатели в България за потребностите им от работна сила в краткосрочен план. Резултатите показаха, че българският бизнес ще има нужда от 194 000 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления. Най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители.