0

З а първи път във Варна ще бъдат представени дарените от наследниците на граф Игнатиев личен печат – част от фонда на Националния военноисторически музей, жезъл и часовник - част от фонда на Националния исторически музей, както и копия на документи от архива на Министерството на външните работи на Русия.

За първи път във Варна ще бъдат представени дарените от наследниците на граф Игнатиев личен печат – част от фонда на Националния военноисторически музей, жезъл и часовник - част от фонда на Националния исторически музей, както и копия на документи от архива на Министерството на външните работи на Русия.

Сред тях е и копие на частта от текста на френски език от Санстефанския мирен договор. Те са експонирани от днес във Военноморския музей във Варна, информира Радио Варна. Камерната експозиция е по повод 190 години от рождението на граф Николай Игнатиев и Националния празник -3 март.

Посетителите ще имат възможността да погледнат от още една гледна точка личността на дипломата, играл ключова роля в продължение на няколко десетилетия при решаването на Източния въпрос и подписал от името на Руската империя Санстефанския договор, който бележи Българското освобождение.

Изложбата се реализира по идея и с помощта на Община Варна, с участието на Националния военноисторически музей и Националния исторически музей. Тя ще може да бъде разглеждана до 19 март т.г. На Националния празник Трети март по традиция във Военноморския музей във Варна ще е Ден на отворени врати.