0

Д окторантската стипендия скочи двойно за три месеца. До 31 март тя беше 500 лв., а от 1 юли вече е 1000 лв. Стипендията бе увеличена два пъти тази година. С приемането на бюджета за 2022 от 1 април редовните докторанти получиха 250 лв. отгоре и така стигнаха до 750 лв.

С актуализацията от 1 юли със задна дата ще скочи с още 250 лв., като за целта са предвидени 5,244 млн. лв. Те ще бъдат разпределени между 3496 докторанти. Още 1,777 млн. лв. пък ще отидат за увеличение на нормативите за леглоден и храноден в студентските общежития и столове, стопанисвани от „Студентски столове и общежития“ ЕАД. По този начин през следващата академична година наемите ще запазят сегашните си размери, а отстъпката в студентските столове на дружеството ще се повиши.

В актуализацията са предвидени и 20 млн. лв. за държавните университети. Те ще бъдат разпределени според качеството на обучението и реализацията на студентите. Университетите ще получат и безусловно 20-те млн. лв., които бяха предвидени още през април, но обвързани с новата атестация. Съветът на ректорите и синдикатите ще решават как да се преразпределят. Допълнителни 5,5 млн. лв. за заплати получава Селскостопанската академия, 1,2 млн. лв. влизат в сметката на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.