0

Д нес ще започнат огледи за установяване размера на щетите от пожара, който се разгоря на територията на някогашното Държавно автомобилно предприятие в югоизточния край на Ямбол, огънят е бил потушен малко след 1,00 часа на 30 април, уточниха от ОД на МВР.

Сигналът за пожара е бил подаден след 15,30 часа в петък, в гасенето са участвали 8 специализирани автомобила като са привлечени на помощ коли от Сливен, Елхово и Стралджа.

Според първоначалните данни огънят е тръгнал при повреда на преса за смачкване на изкупени за скрап стари автомобили и се е разпространил на огромна територия.

Горели са пластмасови отпадъци и стари гуми, тежкият задушлив дим се е разпространил върху крайните ямболски квартали и близките села.

В хода на гасенето леко е пострадал един от огнеборците, който е откаран в ЦСМП – Ямбол за оказване на спешна помощ. На място е била разположена измервателна техника на РИОСВ, взети са били мерки за предупреждение на населението  да затвори прозорците на домовете си и да не приближава в близост. Образувано е било досъдебно производство.

Според запознати теренът е използван за автоморга от известния ямболски бизнесмен Динко Вълев, който е пристигнал на място и дори направил опит със свой багер да осигури възможност на огнеборците да потушават пламъците.

Тепърва ще се изясняват причините за аварията и запалването както и размерът на нанесените щети.

Местните жители припомнят, че аналогичен пожар вилня на 19 ноември 2020 година  на  територията на някогашния завод „Сила“ в индустриалния квартал на Ямбол, гасенето тогава е продължило три часа.

Огънят е тръгнал от купища изхвърлени стари гуми и строителни отпадъци, теренът е собственост на някогашния общински съветник в Ямбол и бивш директор на отдавна спрелия да работи машиностроителен  завод „Сила“ Георги Комитов.

По думите на собственика отпадъците били „наследени“, те нямали никаква стойност.Два месеца по - рано , по обед на на 12 септември пожар изпепели цех и складове за  производство на матраци, собственост на българо-норвежкото „Хегра Д“ ООД, което през 1999 година е закупила активите на някогашния мебелен завод „Стоян Златев“.