0

Н ад 200 заявки от училища за преминаване към онлайн обучение са подадени в Министерството на образованието и науката. Това показа справка на ведомството, предоставена за „Телеграф“.

Заявките са подадени в периода от 4 до 14 януари, а причината е натрупването на много болни и карантинирани в отделни паралелки или в цялото училище. На този етап от МОН са издали 192 решения за преминаване в онлайн обучение. Данните показват, че под карантина са 1389 паралелки в страната. Класовете се карантинират по разпореждане на РЗИ и след заявка на училището.

Най-много са изолираните ученици в Бургас. Това отчете директорът на Регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева. Общо 6148 деца от областта се обучават неприсъствено. Карантинираните паралелки за областта са 152, като най-много са в община Бургас – 128. Общият брой на заболели педагогически специалисти в областта пък е 389.

Според инж. Илиева най-голям е ръстът на карантинирани в гимназиите. Въпреки данните обаче експертите взеха решение учениците да завършат присъствено първия срок. Сходна е ситуацията в Благоевград, където под карантина са 205 паралелки с над 5000 ученици. Малко по-добро е положението в Стара Загора, където карантинираните паралелки са 61. Общо 1592 ученици се обучават в електронна среда. Експертите обаче отчитат, че броят на заразените деца и учители навсякъде се увеличава.

Нещо повече, само за две седмици от началото на новата година страната ни е отбелязала рекорд по заразени хлапета. На 1 януари общият брой на заразените във възрастовата група 0-19 г. е бил 41 685. На 14 януари случаите са нараснали с над 8000 и са достигнали 49 948, като през последните дни ръстът е средно с 1000 болни деца на ден. Така например във възрастовата група 0-1 г., навръх Йордановден са отчетени 19 случая за денонощие, а седмица по-късно броят им вече е 39. В групата на децата до 5-годишна възраст случаите на 06.01 са били 34, а седем дни по-късно 101. Ръст има и в останалите категории. Сравнението при децата между 6 и 9 години е 55 регистрирани случая на Богоявление и 163 регистрирани случая на следващата седмица. Най-значителен е ръстът при 10-14-годишните където съотношението е 152 към 487.

Без маска в клас само след разрешение от лекар

Учениците от 5-и до 12-и клас могат да бъдат без маски в училищата само след становище от лекар, че носенето й би попречило на дадено заболяване. Това обясни образователният министър акад. проф. Николай Денков по време на парламентарния контрол вчера. В отговор на депутатски въпрос Денков уточни, че решението за носенето на маски не може да бъде вземано от родителите. Министърът припомни, че изключенията за носенето на маски в училище са подробно описани, като в тях са включени и децата със специални образователни потребности, както и различните заболявания, при които може да се изисква лекарско становище.

Поръчват 7 млн. теста

Здравното министерство публикува покана за поръчката на 7 милиона 610 хиляди бързи антигенни теста за учениците. Те трябва да са щадящи, като броят им е разделен на пет позиции според сроковете на доставка. Минималното количество, с което могат да участват бъдещите доставчици, е 10 хил. теста. Най-краткият срок за доставка е 21 януари. Според разчетите тогава трябва да бъдат получени 700 хил. теста. В други три транша трябва да дойдат още милион и 400 хиляди теста, като заложените за това дати са съответно на 3, 10 и 24 февруари. Останалите 2,7 млн. теста трябва да пристигнат у нас до 2 март.

Няма да затварят забавачките дори в пика

В новия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 не е предвидено затваряне на детските градини в нито един момент. Както „Телеграф“ писа, в плана са посочени 4 етапа, при които ще се въвеждат нови мерки. Първият е при заетост на интензивните легла до 60%, вторият е при заетост между 60 и 70%, етап три е при запълнени над 70% интензивни легла, а етап четири – при над 80%. На последния етап, който се очаква да достигнем по време на пика на петата вълна, е предвиден локдаун за бизнеси и преминаване изцяло на онлайн обучение, но не и затваряне на забавачки. Такава мярка изобщо не е заложена.