0

З атягат мерките срещу разпространението на коронавируса в София – област. От тази нощ влизат в сила нови ограничения заради достигането на третия етап от Националния план за справяне с пандемията.

Областният оперативен щаб въведе дистанционно обучение за всички ученици от 5 до 11 клас в четвъртък и петък.


Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи се преустановява. Спират занятията и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановяват се и ученическите екскурзии и организирани пътувания както и семинари, конкурси, тиймбилдинги, конкурси, изложби и обучения.

Заведенията за хранене и развлечение трябва да работят на 50% от капацитета си и да спазват изискването за „зелен сертификат“ От 31 януари те ще трябва да работят до 22 часа.

Ресторантите и местата за настаняване също трябва да работят на 50% от капацитета си и да осигурят посменен режим за изхранването на гостите си. Те ще могат да получават храната и в стаите си.

В търговските обекти и обществени сгради ще се допуска само 1 човек на 3 кв. Метра, а служителите и клиентите ще трябва задължително да носят маски. При възможност работодателите трябва да осигурят възможност за дистанционна работа на служителите си и да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения,
в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, посочват от Областния оперативен щаб.