0

Б лизо 5400 лв. с ДДС излиза абонаментът за е-дневник на училище с над 1400 възпитаници, ако избере пакет с най-много екстри. Това показва справка на „Телеграф“ за цените, предлагани от shkolо.

Опции

От есента е-дневниците са задължителни, като директорите избират дали да плащат за външни продукти, или да ползват безплатните от МОН. За тази учебна година ползвателите на софтуера на shkolо са около 1800, обясни за „Телеграф“ експертът в платформата Любомир Ваньов. Той допълни, че те могат да избират между три пакета спрямо проблемите, които искат да разрешат дигитално. Цената им зависи от големината на училището. За основния пакет абонаментът на малките училища с до 200 ученици за година излиза 742.80 лв., за средните с между 701 до 800 деца - 2014.80 лв., а най-големите с над 1400 възпитаници – 2734.80 лв. Средният пакет, който включва и есемеси до родителите, излиза между 1102.80 лв и 4438.80 лв. Абонаментът за е-дневника с най-много екстри пък започва от 1318.80 лв. за най-малките училища.

Промоция

При сключването на двегодишен договор училищата имат и 54% отстъпка. От тази възможност се възползвала директорката на 37-о СУ „Райна Княгиня“ Цветомира Георгиева. Тя плаща 3286 лв., от които по национална програма на МОН успява да си възвърне 1800. Така за двете години от школския бюджет трябва да предвиди по около 750 лв. Миналата година тя избира най-обширния пакет, за да улесни колектива.

„Исках най-високия клас с всички екстри, за да имат учителите максимално много възможности и всичко да им е накуп. Така се намали и административната тежест“, сподели директорката. Георгиева посочи, че с е-дневника успяват да разпечатат дори удостоверенията за завършен етап. Директорката не възнамерява да премине на безплатния вариант на МОН, защото учителите са доволни от shkolо и са свикнали да работят с платформата.

Безплатно

Тези, които не могат да заделят допълнителни средства, ще ползват възможностите на Националната електронна информационна система (НЕИСПУО). Е-дневникът на МОН ще включва сведения за учениците, оценки, отсъствия, тема на урока, отзиви (похвали и забележки), седмично разписание, срещи с родители, контролни/класни работи, санкции, подкрепа, общи бележки, общ годишен успех за децата от първи клас, годишни резултати/поправки. Родителите също ще имат достъп до всичко без общите сведения за децата си чрез НЕИСПУО.