0

В алежи от сняг ни очакват във вторник, когато градусите ще паднат, прогнозират синоптиците. Днес времето ще остане ветровито.

В Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще духа силен северозападен вятър, а в останалите части на страната – умерен. Живакът в термометрите ще показва минимални температури между минус 4 и 1 градус, а в София – 0. Максималните пък ще бъдат в интервала между 3 и 8 градуса, а в столицата – около 3, сочи прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология.

Във високите части на планините може да превали слаб сняг още утре. През уикенда температурите в масивите ще се повишат, но времето ще продължи да бъде студено и ветровито. Силни пориви се очакват по старопланинските склонове, а по-късно и в масивите на югозапад. Въпреки това през почивните дни ще преобладава слънчевото време, като повече облаци ще се покажат днес следобед, а вятърът ще се засили. Дневните температури до неделя ще останат в интервала 5-10 градуса. В понеделник ще се затопли още малко и дневните температури ще са с 2-3 градуса по-високи. Още следобед и привечер обаче с преминаването на студен атмосферен фронт вятърът ще се усили и ще започне захлаждане. Във вторник се очакват снеговалежи, по-интензивни в Северна България. Ще бъде ветровито.

2021 се записа сред рекордно горещите години

За близо една четвърт от световното население изминалата 2021 г. е била рекордно гореща. Причината е климатичната криза, която продължава да води до ескалиращите температури по целия свят. Това показват нови данни от водещи американски учени по климата, цитирани от „Гардиън“. Въпреки това миналата година не е подобрила рекордите, поставени от 2020 г. В историята 2021 г. се нарежда в топ 5 на най-горещите. Рекордно високи температури са измерени в части от Северна Африка, Южна Азия и части от Южна Америка. И въпреки че миналата година не е най-горещата в историята, юли 2021 г. остава най-горещият месец в света, регистриран някога. В Калифорния тогава бе записан рекорд от 54,4 градуса C.