0

В неотложна среща, която бе организирана с оглед на ситуацията заради руската инвазия в Украйна, взе участие министърът на отбраната Драгомир Заков. В онлайн конференцията се включиха още петима негови колеги-военните министри на Грузия – Хуаншер Бурчуладзе, на Полша – Мариуш Блашчак, на Румъния - Василе Динку, на Украйна – Олексий Резников и на Република Турция - Хулуси Акар.

Среща в този формат се провежда за пръв път, съобщиха от МО. Тя бе организирана по инициатива на южната ни съседка. Министрите на отбраната излязоха с ясно послание, като остро осъдиха „непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, причинила огромни човешки загуби и страдание“. Те изразиха подкрепата си към украинския народ и подчертаха важността за осигуряване на мира и на незабавното прекратяване на огъня в Украйна. Заков изтъкна значението на запазването на диалога и търсенето на път към дипломатическо решение на конфликта.

На срещата бяха обсъдени още въпроси, свързани с договорености, позволяващи безопасната евакуация на цивилни граждани, предоставянето на хуманитарна помощ в светлината на влошаване на хуманитарната ситуация, опазването на мира, спокойствието и стабилността в Черно море. Сред темите на разговора бяха и мерките за предотвратяване на по-нататъшната ескалация на кризата в региона.