0

Н ад 2000 лева сметка за ток очакват в зоопарка в Бургас. Това заяви пред „Телеграф“ управителят му Кръстьо Дъбов.

„Фактурата за декември още не е излязла, но предполагам, че сумата ще е на стойност няколко хиляди лева“, каза Дъбов. За сравнение, в предишните години сметката е варирала от 600 до 1200 лева на месец. По-малкото посетители, пандемията, студът, по-високите сметки за ток и всички други разходи изправят пред тежко изпитание единствения частен зоопарк в България.

До миналата година в зоопарка имало само два вида маймуни, които трябвало да се отопляват. В момента те са четири, а на топло трябва да живеят още два вида катерички и два вида котки. Топлолюбивата костенурка Рафаело, която е единствена на Балканския полуостров и може да се види само в Бургас, изисква температура в помещението над 30 градуса. Помещението на папагалите ара също трябва да достига температури над 25 градуса. Общо работят около 11 маслени радиатора по два киловата всеки, за да отопляват тези животни. „Ако тези цени на тока се задържат, ще издържим няколко месеца зимата, но може да се наложи в следващите години да се разделим с всички топлолюбиви животи. Това няма да е само при нас, а и при общинските зоопаркове, въпреки че повечето от тях са на солидна дотация“, казва още Дъбов.

Зоопаркът е над 48 декара. В участъците, където имаме пернати, може да се каже почти на свобода, задължително трябва да имаме осветление, защото нощните хищници от рода на невестулки и лисици, които прескачат, ще ги унищожат, ако няма осветление. Птиците през нощта не виждат, а без светлина те са перфектната плячка за хищниците.

„Ако другите зоопаркове имат някакви дотации от общини, ние разчитаме само на приходите от билетите. От началото на пандемията обаче посещаемостта спадна драстично. Нашият зоопарк никога не е казвал, че има някакъв проблем. Сега обаче може да се наложи да поискаме някаква помощ от общината. Досега сме се справяли и сме били на собствена издръжка, но този разход за тока не сме го очаквали. Ако не беше тази пандемия, може би щяхме да се справим и сами“, отбеляза Дъбов.