0

Б аржа с тлеещи въглища край румънския град Гюргево предизвика силно обгазяване на Русе. Товарът се е самозапалил от горещините, а смяната на посоката на вятъра разнесе задушливата миризма и над българския град.

Съставът от четири баржи, плаващ под сръбски флаг, е тръгнал от пристанището в Констанца в посока към Белград. Една от баржите е била натоварена с метал, а останалите три – с въглища. Край Гюргево съставът е акостирал за изчакване на 2 юли, тъй като екипажът се е съмнявал, че с големия товар ще може да се премине през критичните прагове, образували се край Вардим и Белене. От силните горещини въглищата са започнали да тлеят и да задимяват района.

„Пикът бе към 5-6 часа тази сутрин 19 юли. Над 100 сигнала са подадени на дежурните телефони от притеснени граждани“, съобщи пред журналисти директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе инж. Цонка Христова. Тя уточни, че не е отчетено превишение на средночасовите норми на серни и азотни оксиди и на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона, затова според нея задимяването няма да окаже влияние върху човешкото здраве. Христова каза още, че от РИОСВ са забелязали проблема още на 14 юли, но сметнали, че румънските власти ще предприемат някакви мерки.

Уведомен е министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия за преместването на плавателния съд далеч от населени места.