0

Б езпилотни самолети ще следят коритата на реките около София и в града, както и поречието на река Искър. Това предвижда меморандумът за сътрудничество, който дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община възнамерява да подпише с Българската академия на науките. 

Заснемане

Безпилотните самолети могат да заснемат територия на голямо разстояние и без пряка видимост. Идеята е да се уточнят местата, където има затлачване в коритата от отпадъци, паднали дървета и други препятствия. „Сега специалисти от пет институции обикалят с ботуши река Искър, за да документират извършената работа по почистването на коритата и да отбележат новите опасни места“, коментира за „Телеграф“ директорът на аварийното звено в Столичната община Красимир Димитров. През София минават седем по-големи реки, които се вливат в Искър, и няколко по-малки. 

Планове

Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ работи по проект „Хармония“ с още няколко европейски столици. „Център за превенция в кв. „Надежда“ разполага с денонощен екип с видеонаблюдение, който следи Нови Искър, „Връбница“ и „Надежда“. Проектът е за иновативни решения при бедствия и аварии“, каза още Красимир Димитров. Системата може да картографира евентуалната заливна зона и да отбележи местата за евакуация. Димитров се надява следващата година да се отделят средства за дрон, който, навлизайки в облак, може да анализира състава му. Подобно летателно средство е незаменимо за изследване на въздуха при пожар, както и дали в облака има радиация, опасни вещества и частици.