1

Б лизо 10 000 леки автомобила без екологична категория или от най-ниската категория I са влезли в центъра на София въпреки забраната. Това отчете кметът на столицата Васил Терзиев. Автомобилите са предимно с номера от провинцията и се предполага, че шофьорите им не са запознати с ограничението. 

БЕЗ ПОЩАДА: Чистят улиците в София от трошки

Зоната е забранена от 1 декември 2023 г. за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г., уточняват от Столичната община. 

Не работи 

Въпреки нарушенията глоби не са налагани, тъй като автоматичната система не работи. Камерите, които са разположени в зоната, не снимат и на практика забраната към момента си остава само пожелателна.

СЛЕД СОФИЯ: Още един град забранява старите коли в центъра

Според запознати реален контрол ще започне да се осъществява едва от 1 декември 2024 г. Ниско емисионната зона важи за студените месеци от декември до февруари.

Според общинските правила догодина зоната трябва да е още по-голяма, но не е сигурно, че ще работи.

Причината е, че софтуерът, който чете стикерите, все още не е активиран, тъй като се обжалва в съда. 

Знаци 

Временната забрана за движение на стари коли в центъра на столицата цели намаляване на замърсяването на въздуха през зимата.

ВСИЧКО Е ПРЕДПОСЛЕДНО: Екостикерите не спират мръсните коли!

Оказа се, че от 10 000 нарушители близо 8000 са автомобили с регистрация, различна от софийската С, СА, СВ. Въпреки че на входовете на зоната от началото на декември бяха поставени знаци, шофьорите ги нарушават, а контрол липсва.