0

63-годишният Велизар Петков, който бе арестуван за държане на около 200 варела с опасни отпадъци край Гара Яна и за замърсяването на почвата и въздуха в няколко местности, е пуснат под парична гаранция от 5000 лева.

Определението е на Софийския районен съд и не е окончателно. От Софийската районна прокуратура съобщиха за „Телеграф“, че са протестирали пред въззивната инстанция.

Арест

Мъжът бе арестуван още миналата седмица. Според държавното обвинение той е съхранявал по нерегламентиран начин опасни отпадъци и замърсил почвата и въздуха в землището на село Бусманци. И за двете обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 до 5 години, както и глоба от 5000 до 30 000 лева. Според районните магистрати има обосновано предположение за извършеното престъпление, но не са налице останалите предпоставки за взимането на най- тежката мярка за неотклонение.

Проверки

Междувременно от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че експерти на РИОСВ- София заедно с полицаи, пожарникари и инспектори от Столичната община и инспекторат и др. са проверили на място изхвърлените отпадъци. Проверки са били извършени в районите „Искър”, където е Бусманци, ,,Панчарево” и ,,Кремиковци”. Проверяващите се натъкнали на варели, някои от които с нарушена цялост и неясно съдържание в различни имоти. Част от варелите са били с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда. Някои от тях били с нарушен етикет, в нечетливо състояние или изобщо липсвал такъв. Иззети били проби за анализ.