0

Т аксиметровият бранш отново настоя жълтите коли да могат да се движат в бус лентите.

Паркирането по Витошка - грешно!

Това искане бе издигнато за пореден път, като този път поводът е създаването на нова бус лента в София по бул. „Патриарх Евтимий“. 

Промяна

От най-големия синдикат на таксиметровите шофьори в България Съюз „Такси“ настояват за промени в Закона за движението по пътищата. Те са готови и с конкретен текст.

НА ПРОТЕСТ: Таксиджиите настояват да се върнат стоянките им!

„Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства с изключение на пътните превозни средства, извършващи случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици, или извършващи таксиметрови превози“, гласи предложението на бранша за промяна в член от закона.

СПОРЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Съдът подхвана новата организация на „П. Евтимий“ след заведеното дело!

Мотиви

Мотивите на таксиметровите водачи са, че такситата не са по-различни от градските автобуси.

СЕКИРА: Бакшишите вдигат драстично цените!

„Първо, таксиметровият превоз е обществен превоз и мястото му е там, при градския транспорт. Второ, всяка симулация на трафика показва, че допускането на таксиметровите автомобили в бус лентата не я натоварва значително, но разтоварва другите ленти за движение“, каза за „Телеграф“ Кирил Ризов, съпредседател на Съюз „Такси“.

ОБРАТ! Спряха спорния проект за реорганизацията на движението в центъра на София

Според таксиджиите стимулирането на таксиметровия превоз може да помогне за декарбонизацията на големите градове, тъй като повече водачи биха избирали да дойдат до центъра на града с такси, а не с личен автомобил.