0

Т ри българки с огромен принос за научния и културен живот на България са почетени в кампания, използваща противоречивия паметник на Альоша в Пловдив.

РУСИЯ ИЗТРЕЩЯ: Москва ни заплашва заради демонтажа на "Альоша"!

НОВО 20: Русия поиска ЮНЕСКО да защити паметника на Альоша!

СБЛЪСЪКЪТ ЗА АЛЬОША: Протест и контрапротест в краката на руския паметник! (СНИМКИ)

Кампанията насочва общественото внимание към Елисавета Карамихайлова, Яна Язова и Надя Дункин - пример за научен или литературен гений, за смелост, застъпници за справедливост, казват от фондация „Екатерина Каравелова“, които са организатори на замисъла. В социалните медии кампанията се илюстрира с гиф лого, в което на мястото на Альоша в Пловдив се виждат силуетите на трите българки – „илюстрация на това, което трябва да пазим в паметта си, а паметници за него не са построени“.

Героини

Елисавета Карамихайлова (1897-1968) е първата жена хабилитиран преподавател в Софийския университет и един от основателите на катедрата по атомна физика в него. Яна Язова (1912-1974) е писателка. След забележителни произведения до 9 септември 1944 г. тя отказва впоследствие да приеме социалистическия реализъм като свой художествен метод. Умира при неизяснени обстоятелства, като битува версията, че е убита от агенти на ДС. Надя Дункин (1917-1994) е актриса. През 1960 г. е арестувана за „вражески“ изказвания и без съд е въдворена за две години в концлагерите в Ловеч и Скравена, където оцелява по чудо след множество побоища и тежък физически труд. Тя е единствената жена, която дръзва да проговори за дните, прекарани в комунистическите лагери.

Имена

Същевременно пловдивските общински съветници от ПП-ДБ изпратиха предложение до районните кметове на Пловдив, в което прилагат списък с биографиите и постиженията на шест достойни българки, на чиито имена предлагат да бъдат кръстени улици, площади, паркове, инженерни съоръжения и други обекти с общинско значение. „Личната ми мотивация да работя по това предложение е категоричното ми мнение, че борбата за равнопоставеност на половете минава и през кръщаването на улици, площади, паркове, училища, читалища, театри и мн. др.“, каза общинският съветник Добромира Костова. Предложените имена са на Анна Ламбрева, Мария Сутич, Неда Тачева, Райна Касабова, Сирма Кръстева и Яна Язова.