0

О т 1 юли влизат в сила новите правила и увеличеното работно време на синята зона във Варна. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона”, Младен Иванов.

Основната промяна е, че синята зона вече ще се таксува и през почивни дни (събота и неделя), които до сега бяха безплатни за паркиране. Зоната ще остане безплатна единствено на официалните празници. Другата промяна е, че работното време, което досега беше от 9 до 19 часа, ще бъде увеличено от 9 до 20 часа включително, уточни Иванов. Цената остава същата. Няма да има разлика при заплащането на час, което остава 1 лев, както в и цените на абонаментите. Гратисен период няма да има, а подмяна на знаците, в които е посочено работното време на зоната, започва веднага.

Предстои да бъдат подменени над 1 000 пътни знака, в които ще са упоменати новите условия на зоната.

С промените в работното време се очаква в общинското предприятие да влязат още около 2 млн. лв. приходи в рамките на година, а допълнителните разходи ще са единствено за заплатите на още двадесет и няколко души персонал, каза още Младен Иванов. Той уточни, че за миналата година проходите на предприятието са 8 млн. лв., като постъпленията от зоната, в това число и глобите, са около 7 млн. лв.

От 1 юли трябваше да влезе и възможността за заплащане на целодневно паркиране. Това обаче няма да се случи, тъй като изисква пренаписване на софтуера, обясни Иванов. Ако всичко върви гладко, би следвало до края на юли гражданите да имат тази възможност, която ще се осъществява единствено през мобилното приложение „Варна Паркинг“. Към момента в синята зона паркирането е кратковременно, като максимумът на престой е до 3 часа на ден. С промените ще е възможно паркиране през целия ден, като цената ще е 16 лева с ДДС. Иванов уточни, че не става въпрос за 24 часа, а в рамките на деня.

Паралелно с промените в синята зона върви и подготовката за въвеждането на зелена зона в града. Основната разлика е в максималното разрешено време за паркиране, което при зелената зона ще е 5 часа. Разлика ще има и в цените на служебните абонаменти, като и за локално платено паркиране за търговците. Ако всичко върви по план, в края на годината Варна трябва да има зелена зона, категоричен бе Иванов.