0

Д ентална клиника в Пазарджик се сдоби с първото куче робот у нас. Използват четирикракия робот, за да гони страха у малчуганите от зъболекарския стол и да ги забавлява преди прегледите. 

Кучето носи името Трон, дружелюбен е – може да сяда, да подава „лапа“ на децата, да се превърта и определено да бъде приятна компания за човека. 

Би могъл дори да играе ролята на куче пазач – със своите вградени датчици, лидар и видеокамери, роботът патрулира определени места и осигурява реална защита от заплахи. 

„Той може да влезе в ролята на допълнителен домашен любимец.“, заяви с усмивка д-р Неделчо Ситнов, - стоматолог и дентален мениджър в клиниката, който е на мнение, че роботът все пак не би могъл да замени истинската връзка между човека и кучето.

Трон вече е имал няколко разходки навън – в Пазарджик и в Пловдив, а реакциите на хората са различни – някои се забавляват с него, други леко се плашат. 

Докторът все пак е категоричен, че симпатичното куче робот в никакъв случай не е опасно, а напротив – създадено е с цел забавление и предразполагане на дечицата, които в повечето случаи не приемат с огромна радост посещението при зъболекаря. Именно това е целта – малчуганите да станат част от един нов и любопитен свят, в който страх от стоматологичния стол, не съществува. 

„Моята прогноза е, че до 30 години стоматолозите и докторите ще изчезнат. Звучи крайно, но това показват до момента технологиите, развиващи се стремглаво нагоре“, смело твърди д-р Неделчо Ситнов.

„ИИ все повече навлиза в ежедневието ни като прогнозите са, че до две години, ще се стигне до генеративен изкуствен интелект, тоест един обобщен голям AI. Той все повече се застъпва в софтуерите, вгражда се и в роботите. Даден робот, който работи в сферата на стоматологията може да се научи на определени умения – да посреща пациенти, да подрежда инструменти и пр., оттам той може да ги предаде на други роботи в другите клиники.“, категоричен е той. 

Клиниката очаква своята най-нова придобивка следващия месец - робот, който ще посреща хората, ще има по-човешки вид и ще даде възможност за дистанционен преглед, писа Марица.