0

Б лизо 10 000 души, потомци на българи, преселили се преди 2 века на територията на днешна Украйна са взели участие в седмия всеукраински български събор, който се проведе

в Акерманската крепост край град Белгород-Днестровский, разказаха присъствали на грандиозното събитие старозагорци.

Форумът е бил посветен на 25-годишнината от обявяването независимостта на Украйна , акцентът е бил поставен върху съхраняване на традициите и по-нататъшно развитие на историческите, културни и образователни постижения на българския етнос.

В културната програма , разгърнала се край възстановените стени на някога една от най-мощните крепости по брега на река Днестър са взели участие  50 фолклорни ансамбли от Украйна, Молдова и България, както и певците Илия Луков и Веселин Маринов.

Сред най-акламираните са били демонстрациите на прабългарски воински умения от активисти на старозагорската школа „Бага Тур“.

Специален поздрав от сцената изпратил към родината своеобразният доайен на българската диаспора в Украйна , 92-годишният Генадий Коев от дружеството в Одеса.

В рамките на събора се е провела и научна конференция на тема „Българи от Северното Причерномие“, където е бил представен дванадесетия том от едноименната поредица, съвместно издание на държавната агенция за българите в чужбина и великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий”.